Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Akdeniz Anemisi

Akdeniz Anemisi

Akdeniz Anemisi, hastalarda halsizlik ve kansızlıkla kendini gösteren, alyuvarlarda globin zinciri yapımındaki kusur nedeniyle olan kalıtımsal bir hastalıktır. Eğer kusur beta zincirinde olursa beta talasemi, alfa zincirinde olursa alfa talasemi olarak tanımlanır. Beta talasemi Akdeniz bölgesinde daha fazla görüldüğünden Akdeniz anemisi olarak adlandırılır.

Akdeniz anemisi rahatsızlığı hasta olanlar ve taşıyıcı olanlar olarak değerlendirilir. Taşıyıcı olan kişilerde herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmaz. Bu kişilerde kan testi yapılırsa kan sayımı değerleri düşük çıkar. Ancak evli çiftlerden ikisi de taşıyıcı olursa, çocuklarının doğuştan Akdeniz anemisi hastası olması daha yüksek bir risktir. Çocukların hastalıklı doğma oranı %25, sağlıklı olma oranı %25, taşıyıcı olma oranı ise %50 düzeyindedir. Bu hastalıkta taşıyıcı olanlara herhangi bir tedavi uygulanmasına gerek olmaz. 

Hasta olanlarda ise tehlikeli oranda kansızlık olur ve kesinlikle tedavi edilmeleri gerekir. Taşıyıcı olanların ve hasta olan kişilerin evlenmesi ve çocuk sahibi olmaları durumunda çocuğun Akdeniz anemisi riskine karşı takip altında olması gerekir. Çünkü hastalıktan kalıtımsal olarak etkilenmiş olabilir. Taşıyıcılarda daha sonradan hasta olma riski ise bulunmamaktadır. Akdeniz anemisi bir kan hastalığıdır ve ülkemizde en fazla görülen genetik hastalıklar arasında yer almaktadır.

Akdeniz anemisi belirtileri nelerdir?


Akdeniz anemisi genellikle Akdeniz ateşi denilen rahatsızlıkla karıştırılmaktadır. Ancak Akdeniz ateşi hastalarında sadece karın ağrısı, eklem ve göğüs ağrısı belirtileri görülür. Akdeniz anemisi olanlarda ise kansızlık sorunu vardır. Bu genetik bir hastalık olduğundan, doğumun ardından birkaç ay içinde belirtilerini göstermeye başlar. İlk aşamada hastalarda demir eksikliğini andırır belirtiler verir. Yani hastalarda erken yorulma, cilt solgunluğu gibi belirtiler olabilir. Bu aşamada yapılacak tetkiklerle hastalığın tanısı konulabilir.

Hastalığın başlangıç aşamasında enfeksiyonlara karşı dirençsiz olma, gelişme geriliği, karında büyüme, karaciğer ve dalak büyümesi, pankreas ve kalp sorunları, yüz kemiklerinde farklılaşma, sarılık, kemik deformiteleri gibi sorunlar izlenebilir. Hemoglobin yapımında işlev gören genlerde bozukluk olduğundan, kandaki kırmızı kan hücreleri azalır. Taşıyıcı olan kişilerde de alyuvarların normalden küçük olur. Hastalarda bacak yaraları, ciltte koyulaşma, üst çenede öne çıkıklık, burun kökünde basıklık, adet gecikmesi gibi etkilerde olabilir.

Akdeniz anemisi hastaları yaşamları boyunca kan nakline ihtiyaç duyar


Akdeniz anemisi hastalarının her ay düzenli olarak kan alması gerekir. Buna yaşamları boyunca devam etmeleri gerekir. Kan ihtiyaçları bu şekilde giderilmediği takdirde vücutlarında kan yapımı olmadığından kemik kırılması, kemik deformitesi, karaciğer ve dalak büyümesi gibi ciddi sorunlar gelişebilir. Çocuklarda boy kısalması, ergenliğe geçişin engellenmesi gibi sonuçlar yaşanır. Tedavi süresince vücutta demir birikimi olacağından, hastaların fazlalık demiri atabilmek için ilaç kullanmaları gerekir. Bunu yapmadıklarında kalp yetmezliği, akciğer tansiyonunun yükselmesi gibi rahatsızlıklar gelişebiliyor. 

Bu hastalarda iyileşme olasılığı sadece kemik iliği nakliyle olabilir. Ancak ailede sağlıklı kemik iliği bulunamazsa, dışarıdan bulunması daha zordur. Bu nedenle ailede gebeliği teşvik eden çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada uygun dokudaki embriyolar tüp bebekle rahme yerleştirilir. Bebek doğduktan sonra 10 kiloya ulaştığında hastaya kemik iliği nakli yapılabilir.

Akdeniz anemisi hastalarının dalağı alınabiliyor


Hastalarda fazla çalışan dalak nedeniyle vücuttaki yararlı hücrelerin parçalanması söz konusu olursa, dalağın alınması gündeme gelebilir. Bu kan transfüzyonu artan hastalarda, trombositlerde ve lökositlerde azalma olanlarda mutlaka yapılmalıdır. Fakat dalağın alınması içinde bazı koşullar sağlanmalıdır. Çünkü hastalarda akciğer hipertansiyonu, pıhtı atma, enfeksiyon gibi riskler olabilir. Hastanın dalak alınmadan önce hemofilius influenza, pnömokok, meningokok aşıları mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca yaşamı boyunca penisilin korumasında olması gerekir.

Akdeniz anemisi hastalarında büyüme ve gelişme önemlidir

Akdeniz anemisi taşıyıcı olanlarda kuşaktan kuşağa geçmektedir. Kendisinin taşıyıcı olduğundan haberi olmayan kişilerde çocuklarda bu hastalık çıktığında aile öyküsü açığa çıkıyor. Akdeniz anemisi tedavisinde hedef kişilerin gelişmesini ve büyümesini sağlamaktır. Yapılan kan transfüzyonu sayesinde kemik deformasyonları kırıkları önlenmeye çalışılır. Hemoglobin düzeyinin yüksek tutulması önemlidir. Kan verme sonrasında vücuttaki demir miktarı iyi takip edilmelidir. Belli bir seviyeye geldiğinde ilaçlarla demirin atılması gerekir.

Akdeniz anemisi tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların hepsine hepatit A B aşılarının yapılmalıdır. Daha az sıklıkla kan alanlarda da folik asit gereksinimi olur. Akdeniz anemisi hastalarının tedavide D vitamini ve kalsiyum oranları da izlenmelidir. Gerektiği zaman bunların desteklenmesi gerekir. Safra kesesi taşlarının oluşma riskine karşı devamlı izlenmeleri, endokrin sorunların ve kemiklerle ilgili sorunların takip edilmesi gerekir. Hastalarda hematopoetik kök hücre naklinin kesin tedaviyi sağladığı hakkında görüşlerde de vardır. Bu yöntemin çocukluk döneminde daha başarılı olduğu belirtilir. Ayrıca gen tedavisi konusunda da önemli çalışmalar yapılmaktadır.

Akdeniz anemisi hastalığından korunmak için ne yapılabilir?

Akdeniz anemisi gibi genetik hastalıklardan korunmak ve gerekli önlemleri alabilmek için çiftlerin evlenmeden önce ya da çocuk sahibi olmadan önce tarama testlerini mutlaka yaptırmaları önerilmektedir. Testlerde çocukların taşıyıcı ya da hasta olma olasılıkları belirlenebiliyor. Buna göre tüp bebek gibi yöntemlerle sağlıklı çocukların doğma olasılığı arttırılabiliyor.
Son Güncelleme : 12.01.2024 12:25:05
Akdeniz Anemisi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Akdeniz Anemisi Yorumları
şifre

33 Yorum Yapılmış "Akdeniz Anemisi"
akdeniz anemesi bulaşıcimıdır genetikmidir bu hastalıgı taşıyanlara karşı yapılması gereken önlemler nelerdir verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim
Ayşe Susam . 22.07.2015
2 YANITI GÖRÜNTÜLE
bende 2 yaşımdan beri k.s.s hastanesinde nuray aktay ayazın hastasıyım mide mantarı yüzünden 2 ay yattım apnds ameliyatı oldum kalp damarlarım tıkandı anjio oldum hiper tansiyon ve safra kesemde çamur çıktı ölene kadar bu hastalıgı taşımak istemiorum bi tedavi önerin lütfen
Sıla Poyraz . 06.06.2015
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Ben 14 Yaşındayım Doktor Bana Akdeniz anemisi Olabilir Dedi :( Beni Manisa Celal Bayara Sevk Yaptı . İnş. Bişi olmaz Çokk Korkuyorum Belirtilerinin Hepsi Bende Var Karın Boşuğum Çok Kötü Sancı Yapıyor Bakalım İlerki Günlerde ne olcak .
Yeliz . . 12.03.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
bende bir akdeniz anemisi hastasıyım. bu hastalık öyle bir hastalıkki anlatamam insan hasta ama hasta değil insanlar gözüme bakmaya korkuyor o kadarki sarı bu hastalığın bir tedaviside yok.kendimi bu dönemde nasıl iyi hissedebilirim.
Elanur . 18.12.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
akdeniz anemisi oldugumu 1 hafta önce öğrendim 42 yaşındayım ferrosanol duodenal kullanıyorum yukardaki belirtiler var.nasıl tedavi olmam lazım?internetten araştırınca çok korktum lütfen banayardımcı olabilirmisiniz? teşekkürler...
Aliye Öztürk . 12.09.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
çok sevdiğim birinde a.anemisi şüphesi var şimdi kan değerleri düşük olduğu için onu yükseltmeye çalışıyorlar. A.anemisi testi için demirin yükselmesi gerekiyormuş.Kandaki demir değerini yükseltmek için ne yapabiliriz ?
Mısra Demir . 15.09.2015
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yenımde ıstahsızlık yüzde sarılık vardı bırde vücudunda yaralar çıkmaya ve kaşınmaya basladı doktora gıttıklerınde akdenız anemısı oldugunu soylemıs çok üzgünüz nasıl tedavı nasıl olur bunun lütfen yardıncı olurmusunuz
Serap Temızel . 23.08.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
bende akdenız anemisi supelenıyolar karnım acıyo ateşim cıkıyo karnımın acısı syureklı oluyo bu hastalıygın tedavısı nedır bu hastalık cocuk olmayı engellermı yanı baba olabılırmıym cevap yazarsanız sevınırımü
Faih . 05.07.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
3 ayda bir şiddetli mide agrısı yaşıyorum.yaklaşık 12 saat sürüyor.zehirlenmiş gibi kusuyorum.kan tahili yaptırdım ve bekliyorum doktorum akdeniz anemisi olabilir dedi...sizcede olabilirmi
Deniz Kara . 21.03.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Akdeniz anemisi oldugumu dusunuyorum. Cunku belirtiler ayni doktorlardan bir sonuc alamayinca dayanamadim colsisium kullanmak zorunda kaldim ne yapmam gerekiyo
Mehmet Celik . 03.03.2014
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Testler için hangi hastanelerin hangi bölümlerine gitmek gerekir?
Misaf,r . 03.01.2015
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
hanımlar beyler bu akdeniz anemesi hastalığı eğer taşıyıcıysanız hiç bir sıkıntı yaşamazsınız normal yaşamınızda fakat evleniceğiniz zaman eşinizede yaptırmanız sizin için daha iyi eğer eşinizdede varsa aynı hastalık çocuğunuzunda akdeniz anemesi hastalığı olma olasılığı çok çok yüksek dokdorlar tedavisine gerek yok dedi benim için ama yinede siz bilirsiniz araştırıp öğrenmekte fayda var :) (bana doktor akdeniz anemesi olabilir dedi bende araştırdım ama hiçbir belirti yok anlamadım gitti)
Umut . 16.02.2015
CEVAP YAZ
benım 3 yasında astım böronşıtlı bır cocuk yanlız 3 aydır cocukta sararma halsızlık gozde sararma iştahsızlık nefes almakta zorlanma gıbı şıkayetlerı oldu doktora goturduk hersey normal sadece kansızlık var bırde demır cok cıktı sızden rıcam benı aydınlatırmısınız cevabınızı beklıyorum
Fayık Gundogdu . 25.09.2014
CEVAP YAZ
Merhabalar bende akdeniz anemisiyim .. daha doğrusu ailede kardeşlerimle birlikte hepimiz anemiyiz. üçümüzde çok ciddi sıkıntılar olmadı. sadece bende iştahsızlık var o kadar. doktor ilerde evlilikte kan testini mutlaka yaptırmam gerektiğini söyledi. onun dışında korkulcak bişey yok..
Dilek Küçük . 14.04.2014
CEVAP YAZ
hic eksikligimyok kendimi halsiz ettigim oluyor ama kisa surede kuvetimi normal insandan cok gucluyum anliginada olsa tek 6havtadabir kez vitamin aliyorum3cocugumun birinde cikti ayni benimgi durumu okul durumu psogolojisi guclu
Sambaz Aribas . 26.03.2014
CEVAP YAZ
arkadaşlar akdeniz anemisi çok ciddi bir hastalıktır lütfen belirtilrden biri varsa hemen doktora başvurun bunları size söylememin sebebi böyle hastalarla karşılaşmamız sonradan gelip geç kalanlar var çünkü hastalık ilerlemiş
Sevgi . 05.05.2015
CEVAP YAZ
benım karnımın ıcı acıyo ateşım cok cıkıyo doktora gıttım akdenız ateşi olabılır dedı belırtılerı bunlarmı acaba nasıl tedavı olurum bırde bu hastalık cocuk olmayı engellermı yenı evlıyım yanı cocugum olmazmı
Fatih . 05.07.2014
CEVAP YAZ
Ben beş yaşındayım akdeniz gelişimi taşıyıcısının benim tedavim varmı doktora gittim tedavisi yok dedi ancak evleneceği zaman dediler tedavisi ama. Yaşım çok küçük lütfen yardım ci olur musunuz teşekkür
Elif Havva Kalay . 23.10.2015
CEVAP YAZ
arkadaslar ben ahdeniz anemisiyim teshisim konuldu ilaç kullanıyorum düzelmeye basladım ilk baslarda ayağa kalkınca basım dönüyordu sürekli bayılıryordum ama düzeldim
Yaren . 29.11.2013
CEVAP YAZ
Bugun ogrendim 6 yasindaki yegenim de cikmis kan sonucunda :( oglum istahsi ve goz bebekleeri sari gibi yarin gidiyorum doktora ben hrpatit B tasiyicisiyim :(
Tuba . 27.05.2014
CEVAP YAZ
bende bu hastaligi tasiyorum colsiyum dispert diye ilaci kullaniyorum kesiyor butun bu sikayetleri not:bu ilaci surekli kullanacaksin
Yusuf Dilmec . 08.08.2014
CEVAP YAZ
Arkadaslar fmf ile akdeniz anemisi nin arasinda ne vra yada aynimi ben yani biliyorum ama ayni ilaci kullanmiyorum collison kullaniyorum
Esma . 07.09.2014
CEVAP YAZ
...gerçekten çook kötü bir hastalık bende birisinde görmüştüm gözlerinn altı sararmış bu hastalığı olanlara geçmiş olsun diyorum...
Ezgi . 29.12.2013
CEVAP YAZ
Ben kendi gurubumdan kani kabul etmedi bunyem halsizlik var acaba kendi.grubundan kani almayisimin sebebi akdeniz anemisiyim
Yagmur . 29.07.2014
CEVAP YAZ
ben bu hastalık bende var ama dalak büyümesi yok karnımda şişlik yerine kas var ama bilmyorum işallah düzelirim :(
Metin . 02.04.2014
CEVAP YAZ
eda hanımla aynı sorunu 6 yasında oglum var oda yaşıyor ,aynı şikayetleri yarın doktor test yapacak çok tedrginim
Yasemin . 06.05.2014
CEVAP YAZ
fayık gundogdu demiri çok çıkan değil az çıkan akdeniz anemisi olur bendede belirtileri gözüküyo
İlayda Cebeci . 10.11.2014
CEVAP YAZ
dahiliye doktoruna gidip elekroforezi isteyin yani kan alacaklar iyi uylumu götü uylumu çıkıyor
Sss . 29.01.2015
CEVAP YAZ
kuzenimde de bu belirtiler var umarım böyle bişey olmaz allah herkezin raydımcısı olsun
Gamze . 26.03.2014
CEVAP YAZ
ÇOK KÖTÜ HASTALIK BENİM KUZENDE AKDENİZ ANEMİSİ ÇOK KÖTÜ
Tuğçe . 23.03.2014
CEVAP YAZ
performans ödevim için harika bir bölüm çok sağolun
Muhammed . 12.04.2017
CEVAP YAZ
bildiginiz bir uzman dokdor var mı arkadaşlar
Aydın . 30.04.2015
CEVAP YAZ
Kisa ve oz yazilmis cok hosuma gitti
Gulsum . 08.12.2013
CEVAP YAZ
Akdeniz Anemisi Kan Değerleri
Akdeniz Anemisi Kan Değerleri
Akdeniz anemisi kan değerleri: Akdeniz anemisi veya tıptaki adıyla Talasemi; Akdeniz ülkelerindeki ırklarında görülen bir hastalık türüdür. Doğacak çocuklara anne ve babasından kalıtımsal olarak geçen bir kansızlık hastalığıdır.Anemi kansızlık oluşma...
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmeli
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmeli
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmeli, Akdeniz anemisi, genellikle kansızlıkla karıştırılan bir hastalıktır. Aneminin bir türü olan Akdeniz anemisi aslında demir eksikliğinin giderilmesiyle geçebilecek türden bir rahatsızlık değildir. Hem besle...
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Akdeniz anemisi tedavisi, doğru yapılmazsa yaşam kalitesini olumsuz olarak etkilemektedir. Hastalığın zor bir tedavisi olduğundan, öncelikle bireylerin hastalıklı olarak doğmasını engellemek gerekir. Kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobinin yap...
Akdeniz Anemisi Ölümcülmüdür
Akdeniz Anemisi Ölümcülmüdür
Akdeniz anemisi ölümcül müdür, Akdeniz anemisinin tıbbi ismi Talasemi olarak geçmektedir. Alyuvarlarda globin zincirinin yapımında oluşan kusur nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Akdeniz anemisi hastalığı genellikle Asya Kıtasında yani Akdeniz'e ya...
Akdeniz Anemisi Testi
Akdeniz Anemisi Testi
Akdeniz anemisi testi, talasemi olarak da isimlendirilen Akdeniz anemisi kalıtımsal durumda olan bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi 2 biçimde olmaktadır. İlki Akdeniz anemisinin kendi ikicisi ise Akdeniz anemisi taşıyıcılığıdır. Anemi kandaki alyu...
Yetişkinlerde Akdeniz Anemisi
Yetişkinlerde Akdeniz Anemisi
Yetişkinlerde Akdeniz anemisi; kalıtsal geçiş gösteren önlenebilir kansızlık hastalığıdır. Akdeniz anemisinin diğer adı talasemidir. Akdeniz anemisi daha çok Akdeniz bölgesinde görülen bir hastalıktır. Akdeniz anemisi dalak büyüklüğü, ciltte solukluk...
Akdeniz Ateşi Anemisi
Akdeniz Ateşi Anemisi
Akdeniz ateşi anemisi; çeşitli organlarda ve eklemlerde görülen iltihabı ataklara sebep veren genetik bir hastalık türüdür. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı (AAA) diye bilinen, tıpta ise İngilizcesi kullanılan 'Familial Mediteranean Fever' (FMF) olarak...
Akdeniz Anemisi Bulaşıcımıdır
Akdeniz Anemisi Bulaşıcımıdır
Akdeniz Anemisi Bulaşıcı mıdır? Bu hastalık türü ancak; anne veya babası hasta olan ya da taşıyıcı olan kişilerde görünür. Kişiden kişiye direk temasla, cinsel ilişki yahut nefes yoluyla geçmez. Yani bu hastalık bulaşıcı değildir. Akdeniz anemisi ya ...
Akdeniz Anemisi Nasıl Beslenmeli
Akdeniz Anemisi Nasıl Beslenmeli
Akdeniz anemisi nasıl beslenmeli; Akdeniz anemisi genellikle Akdeniz Bölgesinde yaşayan kişilerde daha fazla karşılaşılan bir kan hastalığıdır. Akdeniz anemisi bir çeşit kan hastalığıdır. Akdeniz anemisinde demir eksikliği çok fazla görüldüğü için de...
Akdeniz Anemisi Hamile Kalabilirmi
Akdeniz Anemisi Hamile Kalabilirmi
Akdeniz anemisi hamile kalabilir mi, genel olarak birçok kişide olan bir hastalıktır. Akdeniz anemi hastalığı bir çeşit kan hastalığıdır. Evlilik aşamasında olan kişiler nikah işlemleri sırasına test sonucu olarak ortaya çıkan anemi, hastalığı tedavi...
Akdeniz Anemisi İlacı
Akdeniz Anemisi İlacı
Akdeniz anemisi ilacı, Akciğer anemisi kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin isimli maddenin yapımındaki kusurdur. Hastalık major Akdeniz anemisi ve minör Akdeniz anemisi ve intermedia Akdeniz anemisi diye üçe ayrılır. Türkiye'de en çok Ak...
Akdeniz Anemisi Evlilik
Akdeniz Anemisi Evlilik
Akdeniz Anemisi Evlilik, beta talasemi olarak bilinen halk arasında Akdeniz anemisi olarak adı geçen hastalığı taşıyan kişilerin evlilik yapma ya da çocuk sahibi olup olamam gibi konularda şüpheleri olur. Hastalık genellikle erken yaşta teşhisi konan...

 

Akdeniz Anemisi Kan Değerleri
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmeli
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Akdeniz Anemisi Ölümcülmüdür
Akdeniz Anemisi Testi
Yetişkinlerde Akdeniz Anemisi
Akdeniz Ateşi Anemisi
Akdeniz Anemisi Bulaşıcımıdır
Akdeniz Anemisi Nasıl Beslenmeli
Akdeniz Anemisi Hamile Kalabilirmi
Akdeniz Anemisi İlacı
Akdeniz Anemisi Evlilik
Akdeniz Anemisi Çocuğu Olur Mu
Akdeniz Anemisi Taşıyılığı
Akdeniz Anemisi Karın Ağrısı
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı
Akdeniz Anemisi Çeşitleri
Akdeniz Anemisi Yan Etkileri
Fmf Akdeniz Anemisi
Akdeniz Anemisi Akdeniz Ateşi
Ailesel Akdeniz Anemisi
Akdeniz Anemisi
Akdeniz Anemisi Hastalığı
Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı
Cooley Akdeniz Anemisi
Popüler İçerik
Akdeniz Anemisi Çocuğu Olur Mu
Akdeniz Anemisi Çocuğu Olur Mu
Akdeniz Anemisi Çocuğu Olur Mu, Akdeniz anemisinin bir diğer adı da kansızlıktır. Genelde Akdeniz ve çevre illerinde yaşayanlarda görülen bir hastalık...
Akdeniz Anemisi Taşıyılığı
Akdeniz Anemisi Taşıyılığı
Akdeniz Anemisi Taşıyıcılığı, özellikle Akdeniz ülkelerinde görülen anne ve babadan genetik bir şekilde çocuklarına kalan bir çeşit kan hastalığıdır. ...
Akdeniz Anemisi Karın Ağrısı
Akdeniz Anemisi Karın Ağrısı
Akdeniz Anemisi Karın Ağrısı, Anemi yani kansızlık bir çeşit kan rahatsızlığıdır.Aynı zamanda Latince adı Talasemi'dir. Akdeniz anemisi ise, akdeniz ...
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı, Talasemi dünyanın değişik birçok ülkesinde rastlanan ebeveynlerden bebeklere geçen ırsi bir tür kan hastalığıdır. Bu rah...
Akdeniz Anemisi Çeşitleri
Akdeniz Anemisi Çeşitleri
Akdeniz Anemisi Çeşitleri, Akdeniz Anemisi (Talasemi); Kalıtımsal bir kan hastalığıdır. Talas (deniz) ve emia (anemi) kelimelerinin birleşmesinden olu...
Akdeniz Anemisi Yan Etkileri
Akdeniz Anemisi Yan Etkileri
Akdeniz Anemisi yan etkileri; Akdeniz Anemisi hastalığının halk dilindeki adı kansızlık olarak bilinir. Bu hastalık doğuştan olan ve anne veya babadan...
Fmf Akdeniz Anemisi
Fmf Akdeniz Anemisi
Fmf Akdeniz Anemisi, Her ikisi de yaygın olarak Akdeniz bölgesi insanında bulunan ve birbiriyle karıştırılabilen 2 hastalıktan bahsetmek istiyorum. Fm...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Akdeniz Anemisi Kan Değerleri
Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmeli
Akdeniz Anemisi Tedavisi
Akdeniz Anemisi Ölümcülmüdür
Akdeniz Anemisi Testi
Akdenız Anomısımı
Kizim 2bucuk Yadinda Ve Tasiyici Akdeniz Anemisi Teshisi Kondu
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Akdenız Anomısımı
Kizim 2bucuk Yadinda Ve Tasiyici Akdeniz Anemisi Teshisi Kondu
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024